Kako izbrati papir za tiskanje vizitk?

Kako izbrati papir za tiskanje vizitk?

Papir za vizitke se razlikuje po svoji gostoti, sestavi, debelini, vrsti premaza, teksturi površine, in po številnih drugih fizikalno-kemijskih parametrih, od katerih so odvisna kakovost tiska, zunanja privlačnost in končna cena vizitk. Poceni papir za vizitke in različne vrste kreativnega papirja so na voljo v različnih tiskarnah,odvisno od vaše izbire. Kako naj se običajni potrošnik ne izgubi ob vrstah papirja za vizitke?

Premazan ali nepremazan papir za vizitke?

Premazan papir je bil prvič izdelan v Angliji leta 1857 in je od takrat najbolj priljubljen material za izdelavo tiskarskih izdelkov. Premaz iz kalcijevega karbonata ali kaolina se nanese na papir med postopkom premazovanja v eni ali več plasti. Tako dobi papir poleg imena - premazan, tudi elastično, porozno, gladko plast. Med postopkom tiskanja naneseni premaz pomaga črnilu prodreti v mikropore papirja in utrditi pigment na površini. Tako premazan papir zagotavlja odlično kakovost tiskanja, jasno in barvito sliko. Površina premazanega papirja za vizitke je sijajna ali mat. Sijaj je pomemben za zunanji lesk in je bolj primeren za tiskanje katalogov. Papir z matiranim premazom ima večjo togost, debelino in neprosojnost. Na takšnem papirju se dobro reproducira slike in tekstovne informacije.

Posebne otipne zaznave ob stiku z nepremaznim papirjem, togost in neprosojnost, so prispevali k temu, da je ta papir postal zelo priljubljen material za tiskanje vizitk. Zato vam priporočamo, da izberete nepremazan papir za tisk vizitk.

Kreativni papir za vizitke ali poseben pristop k tisku.

Kreativni papir za vizitke - je razred zase med papirji s kakršnimi koli posebnimi vizualnimi ali otipnimi lastnostmi. Strukturirani, z različnimi vrstami vtiskov, metalizirani, biserni, z različnimi vrstami površine, barvni ali tonirani v masi - obstaja veliko vrst kreativnega papirja. Praviloma takšen material za tiskanje stane več kot standardne možnosti in se uporablja za tisk premium izdelkov. Kreativni papir za vizitke ima določene lastnosti, ki vplivajo na končni rezultat, zato mnogi od njih niso primerni za vse vrste tiska.

Kako izbrati papir za tiskanje vizitk?

Pogledamo najbolj priljubljene vrste papirja in možnost njihove uporabe za digitalni tisk. Papirji z reliefnimi in teksturiranimi vzorci, različice katerih so odvisne samo od domišljije proizvajalca, zaradi povprečne kategorije cen zasedajo prvo mesto v priljubljenosti. Teksturiran papir za vizitke je zanimiv vizualno in tudi na otip. Klasične vrste vtiskov, ki jih lahko vedno najdemo v izboru večine proizvajalcev - so »lan« , »lupina«, »raster«, »črte«, »koža«, »zmrzal«, »saten«, »mikro-žamett«. Teksturiran papir je lahko bel in obarvan, ima globinsko ali površinsko žigosanje. Bela in kremna odtenka sta najpogostejša izbira.

Globlje kot je vtiskovanje na papirju, večja je verjetnost praznin v tisku v vdolbinah, zato odsvetujemo uporabo obarvanega ozadja ali preveč tanke pisave za vizitke na lanu. Zahvaljujoč uspešni uporabi znanja o različnih vrstah teksturiranega papirja za vizitke, oblikovalci dosegajo nenavadne učinke, naprimer namerno ustvarijo iluzijo razpok na površini vizitk. Pri pripravi makete za vizitke na »lanu« dajte prednost kontrastni barvi pisave in logotipu na naravnem ozadju papirja. Izberite zadržan in sodoben pristop. Barvni papir za digitalni tisk uporabljajte previdno. Na črnem papirju je pri tiskanju s štiribarvno paleto CMYK na primer skoraj nemogoče pridobiti kontrastno sliko in berljivo besedilo, zato je za digitalni tisk vizitk mogoče uporabiti kreativni papir z le rahlo obarvanim odtenkom.

Če uporabite barvne slike pri oblikovanju vizitk, upoštevajte izhodiščni odtenek papirja, ker bi lahko pri tiskanju na barvnem papirju dobili nepričakovane učinke mešanja barv. Če si želite ogledati, kako bo na primer izgledal, vaš barvni logotip na barvnem papirju za vizitke, lahko opravite preizkus mešanja plasti v Photoshopu. Ustvarite ozadnjo plast barve papirja in na zgornjo plast naložite svojo sliko. Za sliko nastavite način prekrivanja Multiply, - ocenite rezultat.

Metaliziran papir bo pomagal, da bi bile vizitke bogatega in razkošnega videza. Na gladkih metaliziranih papirjih so digitalni odtisi odlični, a če uporabljate obarvano ozadje, se lahko celoten kovinski efekt izgubi.

Biserni papirji so podobni metaliziranim, vendar so bolj nežni, zračni, - in imajo blag sijaj. Priporočamo izbiro svetlih odtenkov in oblikovanje makete brez obarvanega ozadja, da ne bi v digitalnem tisku prišlo do nobenih težav.

Posebno mesto zaseda papir z lateksnim premazom, otipni papir - Touche Cover, Plikéja. Hladna površina, na otip podobna cvetnemu lističu, Touche Cover in gumiran Plikéja se zagotovo vtisne v spomin na dotik, če maketa ne vsebuje trdotnih polnil. Za digitalno tiskanje se uporabljajo le svetli odtenki teh papirjev. Premaz ali tekstura kreativnega papirja je lahko enostranska ali obojestranska, kar je treba upoštevati pri izdelavi makete vizitk in tisku vizitk.

Raznolikost vrst papirja za vizitke ne pomeni, da se vsi papirji bistveno razlikujejo. Za stranko je dovolj, da pozna osnovne vrste kreativnega papirja za vizitke. Pri izboru konkretnega papirja za vizitke je smiselno zaupati strokovnim izkušnjam zaposlenih v naši spletni tiskarni.

Deliti se:

Priporočamo izdelki