Kako pravilno sestaviti besedilo vabila?

Kako sestaviti besedilo vabila?

Vrste vabil

Zunanja podoba in besedila vabil morajo ustrezati splošnemu slogu praznika. Za vabila na poroke se praviloma izbere nežne pastelne barve, vendar to ni nujno. Vabila so lahko nežna ali kričeča, klasična ali ekstravagantna, smešna ali stroga; vse je odvisno od vaše domišljije in oblike praznovanja.

Najpogostejša vrsta vabil so vabila-razglednice. Kot dekor lahko uporabite različne materiale - trakove, kristale, bisere, pentlje, rože. Za poroko so popolna vabila nestandardnih oblik: v obliki srca ali zvitka s pečatom. Za novoletno tematiko bodo prišla prav vabila z dekorjem iz smrekove vejice ali božičnih okraskov; za tematsko piratsko zabavo jih lahko zapakirate v steklenico z zamaškom! Obstaja veliko možnosti, morate samo uporabiti domišljijo.

Kako in kdaj pošiljati vabila?

Vabila je treba pošiljati dovolj zgodaj, da bodo imeli gostje dovolj časa za pripravo na dogodek in si za ta dan vzeli čas. Običajno se to dela od 4 do 6 tednov pred dogodkom. Četudi ste nekatere goste že povabili ustno, jim je treba prav tako poslati pisno vabilo.

Za par ali družino zadostuje eno vabilo. Če povabite par skupaj z otroki, je to potrebno poudariti. Če je družinski član star več kot 18 let, mu morate poslati posamezno vabilo. Mimogrede, v skladu z bontonom, se starejše goste spodobi vabiti osebno.

Katere informacije mora vsebovati vabilo?

Pomembno je, da so vabila lepa ne samo zunaj, ampak tudi znotraj, da imajo čitljivo pisavo; vsebina mora biti informativna in jedrnata. Format besedila vabila se mora ujemati z zunanjo podobo vabila.

Najprej se morate opredeliti glede oblike dogodka. Za diplomatske dogodke in sprejeme na državni ravni je strogo predpisana oblika vabil - samo snežno-belo ozadje in samo črna pisava. Standardni format besedila določa uradno naslavljanje gosta (g. Ime Priimek), kodeks oblačenja in prošnjo za potrditev udeležbe ali obvestilo o odsotnosti (R.S.V.P. ali »Prosimo, odgovorite«).

Neformalni dogodki so lahko zasebni (poroka, rojstni dan) in komercialni (poslovna zabava, razstava, predstavitev). Pri sestavljanju vabil na takšne dogodke se na začetku običajno nagovori gosta: »spoštovani«, »dragi«, »ljubljeni«. Nato sledi tradicionalna informacija - datum, ura, naslov. Na koncu lahko gosta prosite, naj sporoči, ali se bo lahko udeležil dogodka, mu priporočite vrsto oblačil ali bolj natančno opišete pot do prizorišča, zlasti, če je gostu ta kraj tuj. Četudi je besedilo vabila natisnjeno v tiskarni, je lepo, če se imena gostov vnese ročno.

Za dogodek, ki vključuje obdarovanje, lahko delikatno namignete na želeno darilo. Pri nas se ta tradicija še ni prijela, ampak mladoporočenci v ZDA običajno pripravijo seznam zaželenih daril (Wish list). Po poroki pa se vsakemu gostu pošlje majhno razglednico - zahvalo.

Poleg vsebine besedila bodite pozorni na barvo in pisavo. Poudariti morate slog in osebnost vašega sporočila. Kar se tiče besedila, se je treba odločiti, ali bo uradno ali igrivo. Zadnja varianta (igrivo) ne bo vedno primerna, če gre za starejše ljudi in neznane goste, zato bo bolje, da zanje napišete posebna vabila, prijatelje pa povabite z besedilom bolj svobodne oblike.

Originalen pristop zahtevajo vabila na mladinske zabave, tematske poroke (v slogu retro, gangster, vzhodne, ekstremne poroke), dekliščine in fantovščine. Za tovrstne dogodke bodo komična besedila vabil zelo na mestu.

Deliti se:

Priporočamo izdelki