Pogoste napake pri pripravi maket

Pogoste napake pri pripravi maket

Na podlagi naše statistike smo se odločili opisati pogoste napake pri pripravi maket, kar privede do neprijetnih rezultatov pri tisku:

Nepravilen profil pri konvertiranju v CMYK.

Če ste v sistemih za upravljanje barv vaših programov namestili napačne profile RGB in CMYK, boste imeli napačno predstavo o barvah vaših predlog. Uporabite naslednje profile: RGB - Adobe RGB 1998 CMYK - ISO FOGRA 39 (CoatedFOGRA39.icc) Navodila za namestitev profilov preberite v članku: Kako pravilno pripraviti maketo vizitk za kakovostni tisk?

Predogled makete CMYK v običajnem pregledovalniku slik

Skoraj vsi programi za ogled makete bodo pravilno prikazovali samo slike v barvnem modelu RGB. Če ste pripravili maketo za tiskanje v CMYK, lahko vidite ustrezne barve samo v programih, specializiranih za tiskanje, na primer Adobe Photoshop, in samo, če imajo nameščen pravilen profil CMYK (glejte zgoraj). Vsi ostali pregledovalniki, ki niso namenjeni za ogled programov CMYK, bodo prikazovali popolnoma lažne barve vaše predloge.

Okvir

To je najpogostejša nakapaka pri maketah vizitk. Pogosto nam pošljejo vizitke z okvirjem - debelim ali tankim, svetlim ali temnim. Vsakršen okvir okoli glavne vsebine vizitke predstavlja problem, ker je vizitka zelo majhen tiskarski izdelek, zato so tudi najmanjša odstopanja od simetrije zelo opazna. Sodobni tisk ni idealen. Vsi tiskarski stroji, offset in digitalni, imajo določena odstopanja pri ponovljivosti slike. Velik vpliv ima tudi deformacija papirja pri tiskanju. Ti in drugi dejavniki privedejo k temu, da po splošnih normah slika »plava« glede na absolutne koordinate v razmiku ± 2 mm. Da bi prikrili ta pojav, strokovni oblikovalci vizitk strogo upoštevajo varnostno cono (3 mm od rezalne linije) in ustvarijo ozadje, ki presega celotno površino na 2 mm od rezalne linije brez uporabe simetričnih simbolov. Takšna obdelava predloge vam omogoča prikriti učinek odstopanj pri namestitvi slik v različnih kopijah. Okvir, kot absolutno simetričen element, nameščen okoli vsebine vizitke, nasprotno, jasno poudarja ta odstopanja. V končnem izdelku bo tak okvir spreminjal širino na različnih izvodih vizitk. Na eni vizitki, recimo, bo tanjši na desni strani, na drugi pa tanjši na levi itd., kar bo razločno poudarjalo napake. Prosimo, da nikoli ne uporabljate okvirja in drugih simetričnih simbolov v maketah; ozadje ali slika ozadja naj sega čez rezalni rob tako, pokrije celotno površino vizitke 89 x 59 mm.

Pogoste napake pri pripravi maket

Globoka črna barva. Na monitorju je zelo enostavno napolniti površino s črno barvo.

Dovolj je izbrati eno črno barvo in napolniti. V pravem tisku je vse veliko bolj zapleteno. Stvar je v tem, da so poligrafske barve precej prosojne in se nanesejo v tankem sloju. Skozi njih se vidi papir, tudi vse izbokline in votline so pokrite različno. Če pri offset tisku uporabimo 100% polnjenje z eno samo črno barvo, boste dobili umazano-sivo kocko s pikami in madeži. Oblikovalci, ki poznajo tehnologijo offset tiska, uporabljajo tako imenovano Globoko črno barvo. Tako se imenuje kompozitna barva, ki je sestavljena iz vseh štirih CMYK barv, ki med tiskanjem zanesljivo prekrivajo papir. Ni pa mogoče nanesti vseh štirih barv v enakem deležu 100%, saj barva, ki jo dobimo tako, ne bo črna, ampak temno rjava. Natančne formule mešanja barv za pridobitev črne barve ne obstaja, odvisna je od proizvajalca barve, beline papirja itd. Toda priporočamo uporabo formule: C-70, M-70, Y-30, K-100.

Pogoste napake pri pripravi maket

Vstavljanje v predlogo slike z nizko resolucijo ali velikim stiskanjem JPEG.

Precej pogosto dobivamo makete, ki imajo na splošno pravilno resolucijo (od 300 dpi), vendar so vanje vstavljene slike, ki so bile prvotno majhne in so bile raztegnjene ali so majhne resolucije. Na spletu so slike praviloma resolucije 72-96 dpi in jih ni mogoče kakovostno natisniti, ne da bi zmanjšati njihovo velikost. Morate razumeti, da jo v primeru, če ste na spletu našli sliko z resolucijo 72 dpi in jo želite vključiti v predlogo, morate zmanjšati za več kot 4-krat, da jo kakovostno natisnete s potrebno resolucijo 300 dpi. Tudi na zaslonu vidimo slike z resolucijo 70-100 dpi, zato ne moremo videti vseh napak bodočih tiskovin na monitorju. Zelo priporočljivo je, da si ogledate maketo s povečanjem za 3-4 krat. Tako boste videli, kako bo vaša vizitka izgledala po tisku. V tem načinu gledanja lahko opazite napake slik z nizko resolucijo in artefakte iz »stiskanja« jpeg.

Ustvarjanje makete v prostoru RGB in nadaljnja pretvorba v CMYK

To je zelo pogosta napaka. Za večino slik taka sprememba ne bo povzročila velikih izkrivljanj, ampak barv, ki jih CMYK ne zmore poustvariti: živo modra, živo rdeče in itd ni dobro uporabljati pri izdelavi maket, saj bodo zaradi pretvorbe v CMYK »obrezane« in namesto živih barv boste zagledali le njihovo bledo različico, tako da je pri pripravi makete bolje, če izberete barvni prostor CMYK in tako uporabite barvno paleto CMYK - v tem primeru bodo ustrezno natisnjene.

Veliko več težav prinaša sprememba dokončane makete RGB v format CMYK, če je v njej prisotna siva barva, zlasti gradienti sive barve. V tem primeru v končnem izdelku ozadje ne bo sivo, temveč z barvnim odtenkom. Če pa ste uporabili sivi gradient, bodo prehodi ostri, z barvnimi različicami. Takšni artefakti se pojavijo zato, ker se med pretvorbo iz RGB v CMYK sivo barvo ustvari z mešanjem vseh štirih tiskarskih barv, kar se imenuje kromatično siva. Če pa ustvarite maketo prvotno v prostoru CMYK, bo siva barva sestavljena samo iz črne, kar se imenuje akromatska. Seveda, z akromatsko sivo v končnem izdelku ne bo nobenih barvnih artefaktov. Preveriti, katero sivo barvo imate, je zelo enostavno - »kliknite« s pipeto v sivo polje CMYK makete. Če vidite, da jo sestavlja samo črna, je v redu, če se prikažejo vse 4 barve, torej bo treba sivo kromatično popraviti, da ne bi prišlo do težav pri tiskanju.

Seveda se dogajajo tudi druge napake, vendar smo poskusili opisati najbolj pogoste.

Deliti se:

Priporočamo izdelki