Oblikovanje promocijskih letakov

Oblikovanje promocijskih letakov

V naši tiskarni je oblikovanje in tisk letakov poceni, vendar ta vrsta tiskovin omogoča hitro in učinkovito razširiti informacijo med potrošniki. Pozornost potencialnega kupca pritegnejo oblikovne značilnosti letaka in jedrnato besedilo. Stroški oblikovanja letakov na spletni strani spletne tiskane Vizitka.com so minimalni. V nasprotju z oblikovalskimi studii, saj je razvoj makete na voljo kot kompleksna storitev skupaj s tiskom.

Kako oblikovati letak?

Oblikovanje zasnove za prihodnji letak je zahteven ustvarjalni proces, ki zahteva določeno spretnost, strokovno znanje o pripravi makete, sposobnost za harmonično prilagoditev tekstovnih in grafičnih komponent, pravilen izbor barve in oblike, upoštevanje psihologije vašega ciljnega občinstva.

Najprej se morate odločiti, kakšno vrsto blaga ali storitev boste oglaševali, izbrati zanje ustrezne slike, pripraviti besedilo letakov in si izmisliti privlačen naslov. Določite lokacijo glavnih elementov, razmislite o tem, kakšen bo letak - enostranski ali obojestranski. To je pomembno za enakomerno porazdelitev informacij: na sprednji strani lahko postavite naslov in ilustracije, na zadnji strani pa glavno besedilo, zemljevid poti, kontaktne informacije. Izberite velikost letaka - najpogostejši izdelki so formata A4, A5, A6.

Pri oblikovanju letaka je pomembno, da se držite korporativnega sloga podjetja, kar bo vzbudilo občutek zaupanja in še bolj vtisnilo v spomin vašo blagovno znamko. Dobro znano je, da ima barva oglaševanja velik vpliv na človeško podzavest. Lahko izzove različna čustva - navdušenje ali pomiritev, zavrnitev ali uslužnost, zato pametna uporaba barv omogoča izoblikovanje ustreznega odnosa do promocijskega blaga.

Rdeča barva - najpogosteje uporabljena barva pri oglaševanju, je povezana z odločnostjo, aktivnostjo, vendar njena prekomernost povzroča pretirano napetost, zato jo je bolje uporabljati skrbno odmerjeno.

Rumena - simbol sonca, radosti; zelena uteleša naravo, zdravje, naravnost; modra vzbuja občutek lahkotnosti, svežine; oranžna pomeni toploto, aktivnost; roza - nežnost, ženskost.

Pomembno je upoštevati ne samo vpliv barv, temveč tudi njihovo kombinacijo. Ugotovljeno je, da so besedila, napisana v modri barvi na belem ozadju, črna na rumenem, zelena na belem in črna na belem najbolj dojemljiva. Pri oblikovanju letakov je bolje uporabljati ne več kot 2-3 osnovni barvi, ki jih je mogoče razredčiti s sorodnimi odtenki.

Preproste simetrične oblike in linije so lažje zaznavne kot fantastične, prefinjene oblike brez eksplicitnih asociacij. Te pritegnejo pozornost, vendar je odnos do njih lahko nepredvidljiv.

Za ponesrečen primer oblikovanja letakov lahko štejemo oglaševalske izdelke z zelo poceni natisnjenimi v črno-belem tisku na papirju z nizko kakovostjo. Takšne tiskovine pogosto mažejo roke. Podobni letaki bodo kmalu vsem šli na živce in bodo poskrbeli zgolj za to, da ne bi čistilne službe ostale brez dela in nikakor ne bodo pripomogli k uspehu oglaševalske akcije. Zanemarjanje psihologije barv pri oglaševanju bi pomenilo odrekanje močni konkurenčne prednosti. Seveda je tiskanje enobarvnih letakov veliko cenejše od barvnih letakov, a če želite dobiti pozitiven rezultat, potem varčevanje v tej zadevi ni najbolj razumna odločitev. Cena oblikovanja letakov in proizvodnje je razumna, kar omogoča praktično vsakemu podjetju, da uporabi to učinkovito marketinško orodje. Naenkrat lahko natisnete več različnih vrst letakov, da bi ugotovili, kateri od njih privlači več strank.

Oblikovanje promocijskih letakov

Besedila promocijskih letakov

Dimenzija letaka ne omogoča prostora za razširjeno razglabljanje, zato je treba vsako frazo maksimalno napolniti s konkretnimi informacijami. Če kot vzorce uporabljate besedila letakov, ki so vam bili všeč, ali sami sestavljate besedilo, uporabite naslednji preizkušen algoritem, imenovan PRS (ponudba, rok, poziv). Prisotnost teh treh komponent zagotavlja uspešnost oglaševalskih sporočil.

- Ponudba - uvodni stavek in najpomembnejši del letakov. Prav ta vsebuje najbolj popolne informacije o tem, kaj ponujate stranki.

- Rok - uporaba načela “priložnost zamujena ne vrne se nobena”. Vaša oglaševalska akcija ali posamezna ponudba mora imeti jasne časovne omejitve. Bralec mora spoznati, da je priložnost za pridobitev koristi omejena.

- Poziv za ukrepanje - predlagajte stranki, naj ukrepa in izkoristi vašo edinstveno trgovsko ponudbo: naj pride, naj se pripelje, naj takoj naroči blago, naj bo prvi itd.

Poleg tega strokovnjaki priporočajo:
- Konkretizirati ponudbo. Bralec mora dobiti vtis, da je to res njegov problem, ki zahteva takojšnjo rešitev.
- Poudariti ključne besede in vse prednosti ponudbe.
- Uporabite preprost, razumljiv jezik.
- Nadomestite zanikanje z odobritvijo.
- Jasno navedite vse prednosti in koristi za ciljno občinstvo.
- Navedite informacije o najkrajši poti do kraja akcije ali prodajnega mesta vašega blaga.

Kompaktnost letakov ustvarja omejitve v količini besedila, a kljub temu majhna količina ne bi smela vplivati na vizualno dojemanje informacij. Strank ne zanima branje drobnega nečitljivega tiska, zato bi morali uporabljati samo veliko velikost pisave. Dobra berljivost pisave in asociativnost z oglaševanim predmetom omogočata boljše razumevanje besedil in njihovo spominjanje.

Tisk promocijskih letakov

Pravilna izbira tiskarne, ki ji zaupate, ustvarjanje promocijskih izdelkov, je osnova za uspešno izvedbo načrtovanih akciji ali promocijskega dogodka. Kakovostno tiskanje, premišljen dizajn in kompetentno besedilo letaka so temeljni vidiki. Kombinacija teh bo pritegnila največje število kupcev, ki jih zanima nakup izdelkov.

Na spletni strani Vizitka.com lahko naročite oblikovanje letaka za lastno promocijo.

Deliti se:

Priporočamo izdelki